Pagina's

donderdag 3 maart 2016

Snickers koekjes

 

Eén van mijn favoriete chocoladerepen is een Snickers. Chocolade, karamel en absoluut onmisbaar hierbij zijn natuurlijk de pinda's. Goddelijke combinatie toch ?! Toen ik bij de Amerikaanse blog The Recipe Critic een recept vond voor Twix koekjes, vond ik dat idee geweldig. Maar toen viel mij te binnen dat als je daar nog pinda's aan zou toevoegen, je dan Snickers koekjes hebt! Smacht! The Recipe Critic gebruikt voor de karamellaag zachte karamel snoepjes en room, maar ik had nog wat anders in gedachten : dulce de leche oftewel (melk)karamel..

De (melk)karamel of dulce de leche maak je door een blikje gecondenseerde melk 7 uur langzaam in je slow cooker te laten pruttelen. Eigenlijk zegt het recept dat ik hiervoor vond op de blog The Recipe Tin Eats 8 uur. Maar het was bedtijd voor mij na 7 uur koken en dus was het korter. Mijn karamel is hierdoor nog wat bleek. Ik zou zelf twee tot drie uur extra aanraden. Maar liefst 10 uur slow cooking op de stand slow dus, dan heb je donkerdere en dikkere karamel. Eens het in je slow cooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Heb je geen slow cooker, of niet zoveel tijd, geen zorgen, dan kan het je het ook op je fornuis of in je oven maken. Maar liefst op drie andere manieren volgens de superleuke Nederlandstalige blog van Patesserie.

De koekjes bestaan dus uit een zandkoekje opgesmukt door de drie gratiën : karamel, chocolade en pindanootjes. Aangezien karamel nog beter wordt met zout, koos ik voor gezouten pinda's. Chocolade is melkchocolade anders is het geen Snickers koekje.

Het enige wat deze koekjes dus vragen is dat je de dag(en) voordien dulce de leche hebt gemaakt. De rest is kinderspel. Letterlijk want ik maakte ze samen met mijn zesjarige dochter. Lekker smossen met karamel en chocolade dat vond ze natuurlijk geweldig !

Ingrediënten:


voor het zanddeeg:
  • 125 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 2 ei-dooiers 
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram bloem

voor de afwerking:

  • 1 blik gecondenseerde melk die je hebt omgetoverd tot dulce de leche (zie hierboven voor de instructies) Dit is teveel, je zal veel overschot hebben. Je kan de karamel echter nog gebruiken voor op ijs, in gebak enzovoort. Ik zal er vast nog wel iets mee maken binnenkort. Keep posted.
  • 20 gram gezouten pinda's 
  • 50 gram gesmolten melkchocolade

Werkwijze:

  • Meng de zachte boter, de suiker, de ei-dooiers en het vanille-extract met een mixer totdat je een smeuïg mengsel hebt.
 
  • Voeg de bloem toe in stapjes en meng dit er langzaam helemaal onder. Kneed het deeg tot een bal.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Rol balletjes van het deeg, sla ze plat en maak middenin een nestje. Leg ze op een bakplaat voorzien van bakpapier of beter nog een siliconen bakmat. Tijdens het bakken verdwijnt het putje wel voor een deel, maar normaal behoud je toch een lichte inkeping die ideaal is voor je karamel later.

  • Bak de koekjes gedurende 10 minuten of totdat de randjes heel lichtbruin kleuren.
  • Haal de koekjes met een spatel voorzichtig van het bakpapier of de mat. Laat de koekjes afkoelen op een rooster. Ze zullen in het begin nog zacht en broos zijn, maar worden steviger bij het afkoelen.
  • Als de koekjes afgekoeld zijn wordt het helemaal leuk. Eerst breng je een theelepel van de (melk)karamel aan en smeer je dit wat uit. Vervolgens bestrooi je dit met een aantal pinda's. Tenslotte vul je een diepvrieszakje met de gesmolten chocolade en maak je er een kleine opening in en decoreer je hiermee de koekjes. Je kan ook een stukje bakpapier oprollen tot een cornet en hiermee de chocolade in streepjes gieten, dan ben je net even wat professioneler bezig. :-)



Conclusie:

Deze koekjes zijn geweldig leuk en eenvoudig om te maken.  Ze smaken bovendien super lekker ! Je zou er eventueel nog meer chocolade op kunnen doen, maar ik vind het wel leuk dat je de karamel en de nootjes duidelijk ziet. Eén nadeel : je stopt niet na één koekje.



4 opmerkingen:

  1. Ik weet niet waar ik eerst aan moet beginnen, al de koekjes zijn lekker en niet te moeilijk om te maken. Havermout is lekker, nootjes en chocolade ook, alles eigenlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik zou moeten kiezen zijn mijn favoriet de havermoutkoekjes. Tony verkiest de Snickers en ons meisje de Daim koekjes...

      Verwijderen
  2. Oh, die zien er leuk en lekker uit zeg! En dank je voor de vermelding!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Tessa voor je duidelijke uitleg over de verschillende manieren om dulce de leche te maken EN voor je reactie. Het is een erg leuk compliment van zo'n autoriteit in het bak-bloggen als jij.

      Verwijderen